ERASMUS+ “I ‘M REALLY PROUD OF MY COUNTRY”, PROIECT DE SCHIMB INTERȘCOLAR, IMPLEMENTAT DE GRĂDINIȚA 1 TÂRGOVIȘTE

PROIECTUL ERASMUS+ “I ‘M REALLY PROUD OF MY COUNTRY”, PROIECT DE SCHIMB INTERȘCOLAR, IMPLEMENTAT DE GRĂDINIȚA CU PP NR.1 TÂRGOVIȘTE

În perioada 04.12-07.12.2018 a avut loc prima activitate transnațională de învățare-predare-formare din cadrul  proiectului de schimb interșcolar finanţat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus +, KA229, “I ‘m Really Proud of My Country”, activitate desfășurată în Vilnius, Lituania. Proiectul care este coordonat de către” Mano darzelis” Vilnius, Lituania, se va derula pe o perioadă de 21 luni, din 01.10.2018, până  în data de 30.06.2020.

Scopul proiectului îl reprezintă promovarea comunicării culturale internaționale în rândul copiilor și cadrelor didactice din diferite instituții educaționale, îmbunătățirea  competențelor lingvistice în limba engleză prin intermediul celor mai recente tehnologii, încurajarea înțelegerii comunităților școlare în scopul de a descoperi şi explora patrimoniul cultural al propriei tări și al altor țări, precum și identificarea diferențelor și asemănărilor culturale dintre țări.

La prima activitate de învățare-predare-formare, au participat un număr de 14 cadre didactice din cele șase țări partenere în proiect: Lituania, Estonia, Grecia, Spania, Turcia și România. Grădinița cu PP nr.1 Târgoviște a fost reprezentată de prof. Dăscălescu Tinica și prof. Popescu Florina.

Agenda celor 4 zile de activitate a cuprins activități de intercunoaștere, de lucru în grup, vizitarea celor 3 grădinițe ale instituției, scurte prezentări ale celor șase organizații de învățământ despre propria instituție/țară, punându-se accentul pe modul în care este valorificat propriul patrimoniu cultural, observarea unor activitatăți desfășurate cu copiii prin care au fost integrate tradiții lituaniene și consemnarea feed-back-ului de către participanți. Totodată s-au desfășurat activități prin care au fost clarificate aspecte referitoare la managementul proiectului, la optima implementare a acestuia: vot logo proiect, desfășurarea activităților la nivel național, stabilirea calendarului acestor activități până în luna februarie 2019(când va avea loc următoarea activitate transnațională de învățare-predare-formare), strategii și activități de diseminare utilizând mijloacele cuprinse în formularul de candidatură, crearea paginii proiectului pe o rețea de socializarea, reguli privind siguranța copiilor pe internet, legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal, demararea proiectului eTwinning cu același titlu, repartizarea responsabilităților pentru fiecare partener. Profesorii au participat la 2 workshopuri ”Cum se realizează pâinea lituaniană” și ”Cum facem ornamente de Crăciun din plante uscate”, prin care s-a urmărit prezentarea unor tradiții care pot fi integrate în activitățile cu preșcolarii și un workshop ”Integrarea TIC în educația preșcolară”. Acest workshop ne-a oferit oportunitatea de a descoperi diverse aplicații care pot fi utilizate de către preșcolari pe tabletă: Mentimeter, QR code, Mandalas Lite, Draw and tell HD-pentru desen și colorare, Quinversion-pentru pictură interactivă, Learn Math, Memory Training, Logical Thinking, Coding games, Comics, Book creator, IMO cube, Robot Mouse, Lego Wedo 2. Programul celei de-a doua și a ultimei zile a prilejuit vizitarea unor monumente și clădiri din Vilnius, care aparțin patrimoniului cultural al Lituaniei.

Responsabil programe si proiecte europene,

Prof. Florina Popescu

“Material realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene. Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.”

 


×


×